...

Λίγα λόγια για το έργο

Tο έργο με τίτλο «Ίδρυση Επιχειρησιακής Ομάδας για την Ανάπτυξη της Μη Οινοπνευματικής Οινοποίησης», του Προγράμματος «Ίδρυση και Λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη Βιωσιμότητα της Γεωργίας», Υπομέτρο 16.1-16.2, αποσκοπεί στη διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής αποαλκοολωμένων ή μερικώς αποαλκοολωμένων οίνων, με τεχνικές που θα διατηρούν τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου, διατηρώντας τα όρια που θέτει η νομοθεσία, ακολουθώντας τις καταναλωτικές τάσεις και δημιουργώντας προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά, είτε σε μικρή κλίμακα (στοχεύοντας σε τμήμα της αγοράς), είτε σε ευρύτερη κλίμακα (στοχεύοντας σε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς για μαζική κατανάλωση).

Εταίροι του Σχήματος Υλοποίησης αποτελούν ο Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η εταιρία ΜΑΣΤΕΡ Α.Ε και το Πανεπιστήμιο Πατρών- Τμήμα Φαρμακολογίας (εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας).

Το έργο στοχεύει:

  • στην παραγωγή ενός νέου τύπου οίνου που διατηρεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, συμβάλλοντας:
  • στην κατανάλωση από άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ για λόγους υγείας
  • στην προσφορά περισσότερων ισχυρισμών υγείας

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ) 2014 – 2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΥΠΟΜΕΤΡΟ 16.1 – 16.2-ΕΓΤΑΑ

Βασικές Εργασίες

Βασικές Ενότητες Εργασίας του έργου αποτελούν:

  1. Έρευνα/δοκιμές μη θερμικής επεξεργασίας στο εργαστήριο για διαφορετικές ποικιλίες οίνου.
  2. Εγκατάσταση εξοπλισμού έρευνας και αναλύσεων
  3. Συγχρονισμός εφαρμογών για λήψη δεδομένων μετρήσεων
  4. Πιλοτική λειτουργία και εγκατάσταση εξοπλισμού πιλοτικής λειτουργίας
  5. Κατάρτιση και μεταφορά τεχνογνωσίας σε παραγωγούς
  6. Διάχυση και εμπορική αξιοποίηση παραγόμενου προϊόντος

Μέθοδος Παραγωγής

Tο Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει κατοχυρώσει πατέντα, που αφορά στον τρόπο αποαλκοόλωσης ποτών και ειδικότερα οίνου στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης του έργου. Συγκεκριμένα, η παρούσα εφεύρεση του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρεται σε μια μέθοδο μείωσης ή εξάλειψης της συγκέντρωσης αλκοόλης, σε ένα αλκοολούχο διάλυμα, με έμφαση στα αλκοολούχα ποτά που παράγονται με αλκοολική ζύμωση, ενώ διατηρούνται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του επεξεργασμένου δείγματος.
Η μείωση επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικής συσκευής, που περιλαμβάνει δεξαμενή κράτησης στην οποία διατηρείται το αλκοολούχο διάλυμα και συσκευή δημιουργίας ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Η εφεύρεση εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα στον οίνο και στην μπύρα.

Η εφεύρεση αποτελεί μέθοδο μείωσης ή εξάλειψης της συγκέντρωσης αλκοόλης σε ένα αλκοολούχο διάλυμα, με έμφαση στα αλκοολούχα ποτά που παράγονται με αλκοολική ζύμωση, ενώ διατηρούνται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του επεξεργασμένου δείγματος. Η μείωση επιτυγχάνεται με ειδική συσκευή που περιλαμβάνει μια δεξαμενή κράτησης στην οποία διατηρείται το αλκοολούχο διάλυμα και μια συσκευή δημιουργίας ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.
Η εφεύρεση εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα στον οίνο και στην μπύρα.

Βλέπε και https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2019058147
Η μέθοδος καλείται «ενεργειακή εξάτμιση» και παρατηρείται ότι τα οργανοληπτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του οίνου δεν αλλοιώνονται. Παράλληλα ο οίνος που παράγεται διαθέτει μειωμένες θερμίδες, μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας ή που επιλέγουν να μην καταναλώσουν ενώ προσφέρει περισσότερους ισχυρισμούς υγείας.
Στόχο αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερη ένταξή τους στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής μέσω συστημάτων ποιότητας και προσθήκη αξίας στα γεωργικά προϊόντα, με προώθηση σε τοπικές αγορές και βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται εφαρμόζεται σε έτοιμο τελικό προϊόν. Συνεπώς δεν υπάρχουν εξειδικευμένες και πολύπλοκες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

Οφέλη

Ο οίνος διατηρεί τα αρώματα, την επίγευση και όλα τα συστατικά του (κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, φυτικές έγχρωμες ουσίες που βρίσκονται κάτω από τη φλούδα του φυτού) που συμβάλλουν στην άμυνά του οργανισμού στις μολύνσεις από παθογόνους παράγοντες, ενώ αυξάνει και την «καλή» HDL χοληστερόλη.
Το προϊόν που δημιουργείται διατηρεί όλη τη γεύση και τις ωφέλειες του οίνου αλλά όχι την αιθανόλη.

Παραγωγικά Αποτελέσματα

Ακολουθώντας τη διαδικασία της προτεινόμενης μεθόδου, έχουν ήδη παραχθεί πειραματικά:

  • Λευκός οίνος ΠΟΠ Σαντορίνη Ασύρτικο,
  • Λευκός Ξηρός Οίνος ΠΓΕ Κυκλάδες  Αθήρι,
  • Λευκός Ξηρός Οίνος ΠΓΕ Κυκλάδες  Αηδάνι,
  • Ερυθρός οίνος ΠΓΕ Κυκλάδες Μανδηλαριά
  • Ερυθρός οίνος Κυκλάδες Μαυροτράγανο.

Κύλιση στην κορυφή
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.